Me, Myself and I ute på äventyr

Idag har jag haft kvalitetstid deluxe. Gick upp rätt sent, skypade med Kristoffer och sedan gav jag mig ut i Madrid. Har en skoluppgift i Kultur & Idéhistoria om att analysera den spanska konstnären Joaquín Sorolla, så idag besökte jag hans gamla hus som nu fungerar som ett museum. Konst alltså, jag vet inte hur jag ska förhålla mig till det ibland. Otroligt intressant på många sätt och vis... i typ 10 minuter. Det tog inte lång tid att gå igenom stället så det var helt perfekt. Fann mig själv sitta i den fantastiska trädgården efteråt utanför och bara njuta. Gick sedan i min egen takt samtidigt som jag reflekterade över tiden som är kvar, det vill säga typ ingen tid alls. Känner mig fortfarande inte redo för Sverige och vet inte om jag någonsin kommer att bli det heller. Madrid och lilla Sanse är ett hem.  Har samma seperationsångest som jag hade i Januari när jag skulle lämna Svealand. (Ni där hemma, ta det inte personligt. Jag bara önskar att ni kunde flytta hit istället så att jag kunde stanna här, puss.)

Nu ska jag till Diversia och möta upp mis amigos, fånga dagen eller hur var det nu?

Då jag inte kan ladda in bilderna ifrån min kamera in på Ipaden så får det bli en bild på skorna jag råkade köpa mig inne på H&M, oooopsii



Spansk mat

Maten är väldigt avgörande för den spanska kulturen. På många sätt är den olik svensk och åsikterna kring den har varit lite varierande om man säger så. Själv gillar jag den mestadels, alltid kul att testa nytt!  

Lite upplevelser kring spanish food:

- Skaldjur. Och fisk. Varenda mataffär har i fiskdisk och denna är ofta betydligt större än vad köttdisken är. Finns även många "Pescaderías", dvs fiskaffärer. 4 av 5 toasters

- Friterat. Inte många saker lyckas undgå fritösen, speciellt maten som serveras i skolan eller vardagsmaten. 1 av 5 toasters

- Avsaknaden av tillbehör. Man föredrar att äta saker var för sig, en väldigt markant skillnad mot Sverige där vi vill ha så många tillbehör som det bara får plats på en tallrik. Har du tur får du lite sallad och ketchup att komplettera till din friterade köttbit... 2 av 5 toasters

- Inälvor och färska fiskar. Trots att jag i värdfamilj och skola inte äter den mest exotiska maten så har jag i värdfamiljen fått prova på lite mer speciella tilltugg. Senaste jag fick smaka var fårhjärna, givetvis lite friterad. Det har tidigare även bjudits på kycklinglever och kycklinghjärta. Det sistnämnda smakade gott, tycker även det är bra att hela djuret används! När du handlar fisk och äter fisk, förvänta dig ingen rensad sådan. Köper du fisk här, så får du huvud och skinn på köpet.  4 av 5 toasters

- Ärtor och böner,  väldigt förekommande. 3 av 5 toasters

- Typiska rätter såsom Paella och Tapas. Så jäkla gooooott. Tänker lätt fortsätta förtära i Sverige! 5 av 5 toasters

- Bläckfisk. Om det är något jag har blivit riktigt kär i så måste det vara detta. Helst i någon billig konservburk med någon god sås, mums. 5 av 5 toasters


Arroz Negro con calamares, typisk vardagsmat.

Champions League - Atletico vs Real

Gårdagen alltså, vilken match och vilken stämning!! Det var alltså final i Champions Leugue och de två Madridlagen Atletico och Real stod mot varandra, bara det säger ju allt egentligen. Är ju verkligen inget fotbollsfan egentligen, men det är svårt att inte bli meddragen av fotbollskulturen. Och en sådan här legendarisk match kräver ju egentligen inget fotbollsintresse. Och ja, Real vann med 4-1 efter typ hela matchens gång lyckades göra sitt första mål. Vi var några stycken som tittade vid en bar och efter deras vinst gick vi med höjda moralnivåer till Plaza de Cibeles, där Reals vinnarfontän står. Så galet mycket folk, väldigt häftig upplevelse! 

I fredags slutade vi efter första lektionen så jag och Julia stack in till Madrid för att äta Indiskt, strosa på okända gator och shoppa lite grann. Gick in i svenska godis affären och slogs av en maskin som sade sig servera mjukglass, sing hallelujah tänkte vi men blev väldigt beskvikna över att man valt kalla mjukglass för Frozen yoghurt för det var precis vad vi fick... Efter det stack jag snabbt hem om, sov och svirade om inför spansk studentfest i en klubblokal. Barra libre (öppen bar), ja det blev... kul! 

Idag har jag varit och ridit, trots lite sömn och ben som gjorde ont. Tror att mer än hälften av människorna som var där idag var bakis, ovanligt tyst...






29 dagar to go

Well hello there. JA, bloggen ekar tomt, jag vet. Det är väl mest jag själv som lär lida av det när jag inte har minnena nedskrivna senare i livet. Livet här nere är riktigt bra just nu. Den normala temperaturen har legat mellan 20-30 grader sedan början av april, men min uppfattningsförmåga säger mig att det snarare har varit 25-30 istället. Helt plötsligt är värme ingen exlusiv vara längre som en måste ta vara på till varje pris, utan att njuta av den i skuggan går minst lika bra, ingen stress - ingen press. 

Sedan sist jag skrev har vi haft långhelg i Madrid, som för min del mest innebar häst och fest, precis som det alltid borde vara. Har besökt den vackra nationalparken La Pedriza med skolan i syfte att studera berg och bada i 10-gradigt vatten. Spenderat en dag på Parque de Atracciones med Julia. Legat och solat på gymmet med Louise. Haft eurovisionmys. Följt Sveriges EU-val på internetavstånd och velat ta självmord pga de hjärtlösa högeridioterna, ja ni vet vilka nissar jag pratar om. Endast haft en dag med grov försovning. Druckit en och en annan drink. Uppskattat den spanska maten. Jag skulle kunna hålla på för evigt. När jag gick hem ifrån stallet igår, med peppmusik i öronen insåg jag att jag inte vill hem. Jag har alltid föreställt mig att jag skulle vara redo men jag känner mig inte redo. Visst, ingenting går upp mot en svensk sommar med personer jag tycker om, men skulle jag ha valet att återvända till hösten hade jag tagit chansen. Allting här nere är inte bra, men mycket är det. Jag kommer tillbaka Madrid.

För att göra något vettigt med denna blogg kommer jag skriva små utvärderingsinlägg. Kul att se tillbaka på men också ifall det är någon vilsen själ som behöver tips innför kommande resa. 




RSS 2.0